Cascara kaffe-te, hvad er det?

Cascara kaffe-te, er det det nye sort?

Du kender højst sandsynligt den helt almindelige kaffebønne. Lille, brun, letvægtig bønne. Men inden kaffebønnen kommer der til, skal den først høstes. Kaffebærene plukkes af kaffetræerne, og her sorteres frugtkødet/kaffeskallen fra, og de rå kaffebønner inde i bærret, er dem der bliver vasket, tørret, sorteret og exporteret til kaffebranchen verden over. Men kaffeskallen, også kaldet cascara, kan også noget - læs med her og hør præcis hvad det kan bruges til.

Cascara som biprodukt

Cascaraen (frugtkødet/skallen) er normalt et biprodukt der bliver fjernet og komposteret til gødning, men de seneste år er der eksperimenteret meget med at udnytte cascaraen til te i stedet for. Det er derfor et biprodukt af kaffe, hvorfor det kaldes for kaffe-te.  

Cascaraen kan brygges både som en varm eller en kold drik, og så kan den også bruges i cocktails.
Brygges Cascaraen som te, er smagen let sødlig og frugtig - oftest med noter af kirsebær, rosin og/eller hisbiscus, afhængig af hvilken kaffesort og producentland skallen kommer fra.
Drikken indeholder koffein, men indholdet er noget lavere end i kaffe.

Ved at bruge cascara, både til gødning men også til te, reducerer man spild og giver kaffefarmerne mulighed for en ekstra indtægtskilde. Køb Cascara kaffe-teen lige her: Colombia Cascara

 

Opskrifter med cascara:

Varm te:
Brug 6 gr. Cascara pr. kop (1,5 dl.)
Hæld 100 grader varmt vand over
Lad det trække i 8 minutter

 

Opskrift på Cascara Sour Cocktail:
60 ml. gin
30 ml. Cascara sirup
25 ml. friskpresset citronsaft
15 ml. æggehvide (valgtfrit - giver en skummende top)
Isterninger CItronskive til pynt


Cascara-sirup:
Kog 2 dl. vand op
TIsæt 1 dl. Cascara
Lad det simre 10-15 minutter.
Si væsken for at fjerne Cascaraen
Tilsæt 2 dl. sukker til den varme væske og rør indtil opløst
Lad siruppen køle af

Fremgangsmåde:
Fyld en shaker med isterninger
Tilsæt alle ingredienser
SHake kraftigt i 15-20 sekunder
Si cocktailen over i et cocktailglas eller champagneskål
Pynt med en citronskive.

Hvad er Black Honey Processed kaffe?

 

Hvad er Black Honey Processed kaffe? 

Black Honey-processen er én af mange metoder, der bruges til at forarbejde rå kaffebønner. Black Honey metoden bruges oftest til kaffe fra Mellemamerika - især Costa Rica. Black Honey Processen er en blanding af den mere almindelige "honey-processed kaffe", der ligger mellem den vaskede og den naturlige metode.


I Black Honey-processen fjernes kun skallen fra kaffebærret, mens en stor del af frugtkødet (mucilage) bliver tilbage på bønnerne under tørringen. Det giver en langsommere fermentering og tørring til bønnerne, sammenlignet med andre honey-processer, som f.eks. Yellow eller Red Honey, hvor mindre mucilage efterlades. Black Honey kaffe er derfor sødere og mere kompleks i smagen, end den almindelige Honey Process, da mere frugtkød i tørringsprocessen giver flere dybe, frugtige og karamelliserede noter til kaffebønnerne.

Det særlige ved Black Honey processen

Black Honey kaffe er sødere end den almindelige Honey Processed kaffe, grundet det ekstra frugtkød der sidder tilbage på bønnerne i Black Honey tørringsprocessen. Det ekstra frugtkød er også med til at give kaffen en fyldig krop.

Grundet den langsomme tørringsproces, udvikler kaffen komplekse smagsnoter med hints af blandt andet karamel og frugt. Det er også det tilbagesiddende frugtkød, der giver kaffen de frugtige noter. 

Black Honey processed kaffe kræver en noget større arbejdsindsats fra kaffefarmerne. Bønnerne skal nøje overvåges og skal gerne ligge i skygge. De skal også vendes regelmæssigt, for at sikre en jævn tørring af bønnerne, og for at undgå uønsket fermentering. 

Da Black Honey processen bruger mindre vand end ved den traditionelle, vaskede metode, anses den desuden for at være mere miljøvenlig.

Hvorfor vælge Black Honey kaffe?

Black Honey-processen er især populær blandt kaffeentusiaster, der søger unikke og komplekse smagsoplevelser. Grundet den længere tørringstid og det ekstra frugtkød, er det netop dét der opnås ved Black Honey Processed kaffe. Dybe frugtnoter, intens smag og en fyldig krop er kendetegnene ved Black Honey kaffe.

 

Hvad er Slow Brew?

Hvad er Slow Brew? Udforskningen af den langsomme kaffebrygning
 

Læs mere

Kafferistning - lys, mellem og mørk

Kafferistning: En Guide til Lys, Mellem og Mørk Ristning

Læs mere

SCA Score - hvad søren betyder det?

SCA Cupping Score - hvad søren betyder det?

Læs mere

Hvad er robusta?

Hvad er Robusta? En dybdegående guide til den robuste kaffebønne

Læs mere

Robustakaffe vs. Arabicakaffe | Kaffeagenterne.dk

Robustakaffe vs. Arabicakaffe

Læs mere

Hvad er Macchiato?

Hvad er Macchiato? En ultimativ guide til den prikkede kaffe

Læs mere

Liberica-bønner

Med kaffebønner fra Liberica får du en helt unik smagsoplevelse

Læs mere

Sådan skummer du mælk korrekt

Sådan skummer du mælk:
En dybdegående guide for hjemmebaristaen

Læs mere

Latte art mastery: Trin-for-trin guide til at skabe imponerende latte kunstværker

Latte art er ikke bare en måde at præsentere kaffe på; det er en kunstform, der kombinerer kreativitet med teknik for at omdanne en almindelig kop kaffe til et visuelt mesterværk

Læs mere