Kaffeleksikon
Herunder er listet både danske og engelske kaffeudtryk:
1aaa: Højeste kaffekvalitet, hvilket beskriver størrelse, kvalitet, densitet og fugtindhold.
A: Største bønne i Indien, generelt A størrelse af Arabica kaffebønner sammen med A, B, & C.
AA: Største bønne i Kenya, Tanzania, og New Guinea, generelt A størrelse af Arabica kaffebønner sammen med A, B, & C.
Afloat: Kaffen er på vej på skib.
Aldred/Aged: Kaffe der er opbevaret i flere år under nøjagtigt kontrollerede forhold, for at mindske syren og fremhæve kroppen. Aldred kaffe har ligget længere end sidste høst eller moden kaffe.
Altura: Betyder "højde" på spansk og beskriver Mexikansk kaffe som har groet højt eller groet på bjerg.
American Roast: Mellembrun ristning.
Alqueir: Beskriver en flydende volumen. I kaffeverdenen lig med 50 kg.
Arabica: Coffea Arabica, den mest almindelige kultiverede kaffesort indenfor speciality coffee/kvalitetskaffe.
Aroma: Duften der frembringes af ethvert stof.
Arroba: Vægtbetegnelse i Central- og Sydamerika. Normalt 12,5 kilo.
As is: Du køber det som det er - på dansk - som beset.
Balance: Smagsbetegnelse i forbindelse med vin eller kaffe, hvilket betyder, at en enkelt smag ikke overdøver de andre.
Bag: Normalt en lærredssæk med kaffe. I forskellige lande har den forskellig vægt. For eksempel: I Brasilien indeholder en sæk 60 kg. I Colombia 70 kg. I Angola indeholder den 80 kg. kaffebønner.
Bale: Andet udtryk for sæk. Omkring 80 kg., men afhænger af hvem der bruger udtrykket.
Batch rister: Kafferister der rister på batchniveua, dvs. rister en given mængde kaffe pr. gang.
Benefico: Spansk udtryk for farm/produktionsenhed der har rensnings-, vaskning-, tørrings- og sorteringsmaskiner.
Black beans: Døde kaffebær der er faldet af træet. 1 defekt.
Black jack kaffe: Kaffebønner der er blevet dårlige efter plukning eller forsendelse.
Blend: En blanding af 2 eller flere forskellige typer kaffebønner.
Body: Fornemmelsen af kaffens konsistens forbundet med smagen.
Bourbon: Kaffebønner der kommer fra planter der ikke er blevet ændret med oprindelse i øen Bourbon. Coffea Arabica.
Braca: Længdemål. 2 meter og 2 centimeter.
Bright: Smagsbetegnelse for syre.
Broken: Knækkede kaffebønner.
Brokers: Enhver der får kommision involveret i handel.
Bullhead: En ekstra stor kaffebønne. Sommetider et peaberry der ikke er groet helt sammen.
Bundles: Et andet udtryk for bale.
CC, C/C: Current crop (denne høst).
C&F: Prisen for kaffen inklusiv fragt.
Cafe beneficiado: Kaffebærret uden kernerne (bønnerne).
Cafe bonifieur: Omhyggeligt rensede og polerede kaffebønner.
Cafe de panno: Kaffe plukket i stof. Kaffen plukkes meget forsigtigt med stof placeret på jordet således jord m.m. ikke kommer med hvis kaffen tabes.
Cafe despolpado: Vasket kaffe.
Cafe em casca: Coffee in parchment.
Cafe em ceraja: Kaffe som rødt bær.
Cafe en parche: Coffee in the parchment.
Cafe habitant: Kaffe der ikke er poleret.
Cafeate: Kaffe med mælk.
Cafetal: En plantage med kaffetræer.
Caffeeol, Caffeol, Coffeol: En flygtig aroma der dannes under ristning. Essencen af kaffe, kaffe oiler.
Cargo sække: Sække afleveret til båden, senderen, modtageren m.m.
Caracol: Andet ord for Peaberry - én stor rund kaffebønne pr. kaffebær.
Cargo slacks: Sække med kaffe der er åbnet under transport pga. huller m.m.
Caturra: En nyligt opfundet undervarient af Coffea Arabica som er mere modstandsdygtig overfor sygdomme.
Cherry: Kaffen som bær.
Chicory: Et fyldstof i kommerciel kaffe der kommer fra planten cichorium intybus.
CIF: Prisen for kaffen inklusiv forsikring og fragt.
Cinnamon Roast: Et udtryk for en lys ristet kaffe.
City Roast: Et udtryk for en mellemristet kaffe.
Coffee fruit: Kaffebærret med kernerne (bønnerne).
Coffee grade: Kvaliteten af kaffen.
Coffeol: Essencen af kaffe, kaffe oiler.
Cold Water Method: En måde at brygge kaffe på med brug af koldt vand istedet for varmt.
Commerciel coffee: Hentyder til kommerciel konsumkaffe der er ristet og kværnet. Brugt nogle steder til at kende forskel på hvilken kaffe de lokale må drikke og den kaffe der eksporteres.
Commissario: Tidligere brugt udtryk om kaffehandleren ved havnene, der købte kaffen hos bønderne, opbevarede den og solgte den videre (evt. via kommision) til en exportør.
Complexity: Smagsbegreb der beskriver skiftet i fornemmelse for f.eks. dybde.
Continous Roaster: kafferister der kan rister i én køre modsat en batch rister.
Conto: Valutabegreb der svarer til 1.000 cruzeiros.
Contract: Kaffekontrakt normalt på 15 ton (250 sække).
Cortado: Består af 50% espresso og 50% steamet mælk. Serveret så espressoens crema stadig ligger på toppen af drikken.
Country damage: Forsikringsbegreb der dækker skader på kaffen fra producent til afsenderhavn.
Crema: Den lysebrune skum der dækker overfladen på en korrekt brygget espresso.
Cupping: Prøvesmagning af en del af en kaffelevering ved ristning, kværning og brygning. Kaffen bliver nippet med ske.
Dark French Roast: Ristning næsten kulsort i farve, lille krop og bittersød smag, en smule som brændt kul.
Dark Roast: Ristning hvor bønnerne netop er blevet sorte, men stadig med brunligt skær.
Decaffeinated: Kaffe der har fået fjernet koffeinen, eller blokeret den således den ikke forlader bønnerne ved brygning. En kemisk proces.
Decaffeination Process: Processen hvorved kaffe bliver gjort koffeinfri.
Demitasse: Fransk udtryk for en espresso i halv størrelse.
Doser: En doseringsmekanisme på visse kaffekværne, der doserer en enkelt portion kaffe.
Drip Method: Brygmetode der drypper varmt vand over bønnerne.
Dry fermenting: Ved tør-metode bliver kaffen fermenteret uden vand.
Dry Processed Coffee: Proces der fjerne skroget fra bærret efter bærrene er tørret. Betragtes normalt som overlegen fremfor den vaskede metode.
Dry roast: Ristning hvor der ikke bliver brugt vand til afkøling af bønnerne efter ristningen.
Earthiness: Smagsbegreb der beskriver kaffe der smager en smule skævt og en smule af jord.
En oro: Begreb for vasket kaffe hvor pergamino hinden er fjernet. Renset kaffe.
En parche: Begreb brugt for kaffe stadig med slimhinde og pergamino hinden.
Espresso: Brygmetode der presser vand ved højt tryk gennem den fintkværnede kaffen.
Estate Grown: Kaffe dyrket på en enkelt stor kaffefarm, modsat co-operativer. Normalt famileejet gennem generationer.
European Preparation/EP: Kvalitetsgrad hvor defekter er fjernet ved håndkraft.
Excelso: Kvalitetsgrad der inkluderer størrelse, kvalitet og defekter.
Extra: 2. bedste kvalitet af kaffe.
FAQ: Fair Average Quality. Rimelig gennemsnits kvalitet.
Fazenda: Kaffeplantage.
Fazendero: Ejeren af en Fazenda.
Fermentering: Proces hvor gær omdanner/fortærrer sukkerer i en substans.
Filter Metode: Kaffe brygget med filter .
Finca: Kaffeplantage.
Finquero: Ejeren af en Finca.
Finish: Eftersmag - smagen der bliver hængende efter smagen af kaffe.
Flat bean: En større kaffebønne uden den buede karaktér, generelt med mindre syre.
Fluid Bed Roaster: Rister der rister bønnerne ved at holde dem svævende v.h.a. varm luft.
FOB: Free On Board. Sælger transporterer kaffen ombord på transporten.
Forwarder: Agent der arrangere transport.
French Press: Stempelkande - brygger kaffen i kande og et stempel presser bønnerne til bunden.
French Roast: Ristning til bønnerne er sorte med en bittersøg smag, men ikke med smag af brændt kul. Har en smule olie på overfladen.
Full city roast: Mørkere end City Roast.
Futures: Kaffe til levering engang i fremtiden.
Gamey, Gaminess: Udtryk for skæv smag. Smager ikke rigtigt, men umuligt at forklare hvad det er.
GHB: Good Hard Bean.
Glazing: Overfladebehandling af kaffebønnerne for at bevare den naturlige smag.
Good Hard Bean: Kaffe der har vokset i over 900 meters højde. Udtrykket kan variere alt efter hvilket land kaffen kommer fra.
Grade: Kvalitetsgrad.
Green Coffee: Ikke ristede kaffebønner. Rå kaffebønner.
Groundy: Jordagtig smag.
Hacienda: Farm eller ranch.
Hard: Smagsbegreb. Kaffe med mindre mild smag. Normalt udtryk for "ikke så god".
Hard Bean: Det samme som Good Hard Bean, men mere universal og betyder en kaffebønne med høj densitet.
Harsh: Begreb der beskriver en skarp kaffesmag.
HB: Hard Bean.
Hektar: Arealangivelse. 1 hektar=10.000 m2
HG: High Grown.
HGC: High Grown Central.
Hidey coffee, hidy coffee: Kaffe der dufter og smager af skind.
Hulling: Det sidste trin i processen ved vasket kaffe.
Husking: Rengøring af det tørrede bær.
Importer: Person eller firma der køber kaffe fra et producentland og sælger til ikke producerende land(e).
Italian Roast: Mørkere ristning end American.
Java: En Ø i Indonesien. I pricippet enhver kop kaffe.
Kompleksitet: Smagsbegreb der beskriver skiftet i fornemmelse for f.eks. dybde.
Konsum kaffe: Dækker over kaffe der sælges i store detailkæder. Kaffen er normalt "spædet" op med store dele Robusta kaffe fra Vietnam eller andre fyldstoffer.
Koffein C8H10N4O2: Substans i kaffebønnen, i bladet, nogle te-blade, yerba mate og i cacao bønnen.
Koffeinfri: Kaffe der har fået fjernet koffeinen, eller blokeret den således den ikke forlader bønnerne ved brygning. En kemisk proces.
Koffein indhold: Cirka 1,5 gram i en kop kaffe.
Krop: Fornemmelsen af kaffens konsistens forbundet med smagen.
Lavando Fino: Bedste kaffekvalitet i Venezuela.
Laterals: Sidegrene, ofte horisontale.
Limu: Vasket kaffe med lavt syreindhold, typisk fra Ethiopien.
LGC: Low Grown Central.
Longberry harrar: Kaffetype fra Ethiopien. Bønnerne er længere end shortberries.
MAM: Synonym for Medelin, Armenien og Manizales Colombiansk kaffe der typisk sælges samlet.
Maragogip: Ekstremt stor og porøs kaffebønne.
Mazagran: Fransk navn for kaffedrik bestående af kold kaffe og danskvand.
Mbuni: Ikke vasket kaffe af dårlig kvalitet.
MC: Methylene Chloride; Bruges til at fjerne koffein i kaffe.
Middle Eastern Coffee: Andet udtryk for Tyrkisk kaffe, hvor kaffen kværnes ekstremt fint og serveres i glas med bønner og vand.
Mild coffees: Kaffe fri for den skarpe smag.
Mocha: En lille irregulær bønne, olivenfarvet. Har en særlig syrlig karaktér. Normalt fra Mocha i Yemen.
Monsooned Coffee: Kaffe der, med vilje, udsættes for monsoon vindene i åbne haller for at fremhæve kroppen og reducere syren.
Musty: Smag der skyldes overophedning eller mangel på tørring af bønnerne.
New Crop: Friskhøstet kaffe.
Old Crop: Høst der har ligget i længere tid. generelt enhver høst ældre end en sæson. Afhængig af håndtering og opbevaring er det ikke nødvendigvis aldred kaffe.
Open Pot: Nok den ældste brygmetode. Kværnet kaffe hældes på en kande og varmt vand hældes over. Vand og bønner separeres ved at kaffen falder til bunds.
Parchment: Slimhinden i kaffebærret. Den ligger mellem frugtkødet og pergamino skindet.
PC, P/C: Past Crop; Ældre end en høst men stadig i parchment under opbevaring.
Peaberry: Én rund bønne per kaffebær, modsat normalt hvor to halve bønner ligger flade mod flade i bærret. Normalt med større krop til følge.
Pergamino: Pergamino kaffe er kaffe der er tørret efter fermentering og vaskning.
Plantation coffee: Pergamino kaffe.
Primo Lavado: Kvalitetsgrad smo inkluderer nogle af de bedste kaffebønner fra Mexico. Generelt udtryk fro kaffe af god kvalitet, men ikke specifik.
Primary market: Markedet i produktionslandet.
Pulping: Det første trin efter plukningen. fjernelse af den ydre skal på bærret.
PW: Prime Washed.
Pyrolyse: Kemisk nedbrydning af fedt og kulhydrater under ristning og omdannelse til olier der giver aroma og smag.
Quakers: Underudviklede kaffebønner.
Reis: Brazilianske penge.
Rich, Richness: Smagsbegreb der beskriver god krop og/eller syre.
Rio, Rio flavor: En tung and kraftig smagskarakteristik på kaffe groet i Rio distriktet i Brazilien.
Rioy, Rio-y: Generel Rio smag.
Robusta: Coffea canephora - normalt kaldet Robusta, kaffebønne med noget kraftigere, men ikke nødvendigvis god, smag end Arabica. God Robusta bliver ofte brugt i espresso blandinger (ca. 10% Robusta) da Robustaen giver bedre crema og mere "bid" i smagen. Robustaen giver flere bær end Arabica planten og er derfor billigere at producere.
Rubbery coffee: Smag af gummi.
SC: Standard Central.
SHB: Strictly Hard Bean.
SHG: Strictly High Grown.
SHGC: Strictly High Grown Central.
Ship samples: Kaffeprøver forud for forsendelsen.
Silver skin: En tynd papir-agtig overflade der dækker kaffebønnen.
Single Origin: Kaffe fra én kaffefarm eller område.
Sizing: Kvalitet der beskriver størrelserne på kaffebønnerne.
Skimmings: Den del af sækken der er blevet ødelagt af fugt. Den ødelagde portion bønner bliver fjernet. Kvalitetsbegreber som: "GS" for Good Skimmings, "MS" for Medium good Skimmings og "PS" for Poor Skimmings.
Slack: Sække der er revet hul på eller ikke helt fyldte.
Soft Bean: Kaffe dyrket ved lav højde. Generelt en mere porøs eller bønne med mindre densitet.
Sound coffee: Kaffe i særlig god stand.
Source: Oprindelsesstedet.
Specialty Coffee: Udtryk brugt til at differentiere mellem kommerciel konsumkaffe og mere individuel kaffe. Ristning i lille skala eller solgt af opdyrkeren.
Spot: Spot-markedet er hvor køberen faktisk køber sine bønner.
Steam Wand: En hane på de fleste espressomaskiner som producerer damp til mæleskumning.
Straight Coffee: Kaffe der ikke er blended. Fra ét land, én region eller én høst.
Style: Begreb der beskriver kaffebønnernes udseende.
Supremo: Den bedste grad af kaffe.
Sweated coffee: Rå bønner der har fået damp-behandling der giver bønnerne en brunlig farve. Betragtes som aldring.
Syre, Syreindhold:PH værdi. I kaffe ligger den omkring 5. Den syrlige smag ved kaffe.
Sæk: Normalt en lærredssæk med kaffe. I forskellige lande har den forskellig vægt. For eksempel: I Brasilien indeholder en sæk 60 kg. I Colombia 70 kg. I Angola indeholder den 80 kg. kaffebønner.
Sødme: Kaffe uden skarphed.
Tamper: Udstyr der bruges til en komprimmére kaffen i bryghåndtaget på espressomaskiner.
Tare: Vægten på sækken med kaffe.
Traviesa: 2. høst.
Triage: Ødelagte kaffebønner.
Turkish Coffee: Kaffe hvor kaffen kværnes ekstremt fint og serveres i glas med bønner og vand. Ikke filtreret.
Type: Prøve der repræsenterer den afsendte kaffe.
Tyrkisk kaffe: Kaffe hvor kaffen kværnes ekstremt fint og serveres i glas med bønner og vand. Ikke filtreret.
Unwashed coffee: Kaffebønner fremstillet efter tør-metoden.
UGQ: Usually Good Quality.
Vintage Coffee: Begreb der bruges til at beskrive kaffe der er aldred med vilje til at opnå bedre smag.
Washed coffee: Kaffe fremstillet v.h.a. våd-metoden.
Wet Processed, Wet Method: Fjernelse af bønnerne fra bærrene mens bærrene stadg er friske.
Woody coffee: Kaffebønner der er ødelagte og har mistet deres kommercielle værdi.
Whole Bean: Kaffe der er ristet, men ikke kværnet.