Hvordan rister man kaffebønner?
Bliv en hel del klogere på de forskellige fagudtryk og metoder når du ønsker at give dig i kast med at riste dine egne kaffebønner som en prof. Selvfølgelig er arbejdet større end hvis du blot køber færdigristede bønner, tilgengæld er tilfredsstillelsen enorm ved at have ristet og forarbejdet sin egen kaffe til perfektion. Hvordan man rister kaffebønner afhænger af hvilken smag du ønsker at opnå og vi vil derfor nedenfor her, give et bud på hvordan du griber projektet an:
Risteprofiler
Risteprofiler er en måde at beskrive hvor meget kaffebønnerne er blevet ristet - bedømt på bønnernes farve. Ligeledes kan dette også bruges som angivelse af anbefalede ristninger ved rå kaffebønner.
Cinamon / Silver City
Helt lys ristning - som det fremgår af navnet minder farven meget om kanel og ristningen stoppes ved 1. pop.
Bevarer alle nuancer i de fineste bønner. Typisk ristning til stempelkande.
City
Lys ristning - ristningen stoppes kort efter 1. pops udløb. Bønnernes originale karaktér er stadig bevaret og anvendes mest til stempelkander.
City+
Mellemristning - ristningen stoppes mellem 1. og 2. pop. Bevarer en del af bønnens originale karaktér, men lidt mere sødmefyldt end city-ristningen, da en del af sukkeret i bønnerne er karamelliseret.
Typisk dansk ristning til kaffemaskine eller stempelkande.
Full City
Mørk ristning - ristningen stoppes lige før 2. pop. Det meste af bønnernes sukker er karamelliseret og giver sødere og mere chokolade-agtig smag.
God til både stempelkande, moccakande og espressomaskine.
Full City+
Meget mørk ristning - ristningen stoppes godt inde i 2. pop. Primært til espresso på grund af stor sødme og kraftigere eftersmag.
Til moccakande og espressomaskine.
Fransk
Ekstrem mørk ristning - ristningen stoppes ved enden af 2. pop. Næsten alle nuancer fra bønnen er brændt væk og alt sukker er omdannet til karamel-stoffer. Smager mørkt, brændt og bittert.
Bruges mest til Robusta-bønner og kun til espresso.
Sådan rister du i ovnen
Hvordan rister man kaffebønner i ovnen?
Først nogle generelle ord om hjemmeristningens kunst:
Rå kaffebønner indeholder ca. 12-15% vand som fordamper i de første minutter bønnerne ristes. Når dette er sket og kaffebønnernes temperatur stiger, "popper" de, lidt ligesom popcorn og bliver ca. dobbelt så store. Bønnerne skal som minimum ristes til de er poppet 1. gang.
Hvis bønnerne ristes længe nok, for eksempel til espresso, "popper" de 2. gang, dog ikke så kraftigt som 1. gang. Hvis man rister til 2. pop skal man være meget opmærksom, da ristningen sker meget hurtigt herefter med en del røgudvikling til følge. Røgen kommer fra olier i bønnernes skal og er helt normalt.
Som tommelfinger-regel kan man sige, at en ristning skal tage ca. 15 minutter. En kortere ristetid betyder mindre krop og dybde i kaffesmagen. Hvis bønnerne bliver færdige på kortere tid, varmer din ovn sikkert mere end du regner med og du skal muligvis skrue lidt ned for temperaturen ved næste ristning. Modsat hvis ristningen varer længere tid.
Eksperter kan mene en masse om hvordan kaffe skal behandles og specielt ristes, men i sidste ende er det forbrugeren og dermed dig der bestemmer hvad der smager godt. Derfor: forsøg dig frem og find den temperatur, tid m.m. der passer dig.
Husk på at følgende faktorer har indflydelse på hvor lang tid ristningen tager: bønnernes indhold af vand, luftens temperatur og luftfugtigheden.
Guide til at riste kaffen:
1. Forvarm ovnen til 225 ºC. Brug evetuelt et digital termometer hvis du ikke er sikker på din ovns præcision. Brug IKKE varmluft, da kaffebønnernes avner (skaller) kan blæses rundt i ovnen og måske sætte sig i ventilatoren.
2. Fordel bønnerne på en bageplade i ét lag. Brug ikke olie eller bagepapir! Der kan være ca. 225 gram rå kaffebønner på en almindelig bageplade.
3. Sæt bagepladen på ovnens midterste rille.
4. Hold øje med bønnerne og lyt efter det 1. pop. Undgå at åbne ovnen for mange gange, da dette forlænger ristetiden. Efter 1. pop dannes der også en del røg, hvilket er helt normalt (tænd emhætten!).
5. Når du synes kaffebønnerne er færdige, tager du dem ud af ovnen. Hæld dem eventuelt over på en kold bageplade og sæt dem i vindueskarmen eller andet sted til hurtig afkøling.
Agnerne, der ligger sammen med bønnerne, kan pustes væk, men de skader hverken smagen eller din kaffekværn.
6. Hæld de afkølede bønner i en ventileret pose eller ventileret dåse. Bønnerne udvikler CO2 det første døgn efter ristningen og de må derfor ikke hældes i en lufttæt beholder. På den anden side mister de hurtigt aroma og smag hvis de har kontakt til luft, fordi ilten i luften harsker den olie der giver smag i bønnerne.
Derfor er de ventilerede poser/dåser perfekte til opbevaring det første døgn, da de tillader CO2 at komme ud, men ikke luft at komme ind.(kan købes hos os).
Du har nu lært hvordan man rister kaffebønner selv, vi håber det har givet dig motivation til at udforske hobbyen yderligere!