Kaffehøjskolen

I denne artikel vil vi komme ind på en række emner om kaffe, bl.a. hjemmeristning i ovn. Tjek emnerne herunder:

Hvorfor selv riste kaffen?

Risteprofiler

Sådan rister du i ovnen

Lav dine egne blandinger

De populære drikke

Formalingsgrader

Hvorfor skal jeg selv riste kaffen?

Det skal du fordi friskristet kaffe smager bedre. En hel del bedre og af en hel del mere, faktisk.

Og når du selv rister kaffebønnerne er du også selv i fuld kontrol og kan bestemme:

lys ristning

mellem ristning

mørk ristning

blandingen, bland f.eks. mørktristede bønner med lysristede

læg vanilliestænger, appelsinskal, kanel m.m. sammen med de rå kaffebønner nogle dage inden ristning og få din helt egen unikke kaffesmag til specielle lejligheder.


Bagefter kan du slappe af og nyde den bedste kop kaffe du nogensinde har smagt.

Det er faktisk et løfte. Og det er nemmere end du tror.

Holdbarhed efter ristning
Der er noget de store kaffekæder ikke ønsker at forbrugerne får at vide. Det drejer sig om holdbarheden af ristet kaffe - eller mangel på samme!

Allerede 3 dage efter kaffebønnerne er ristet, begynder de at miste aroma og smag. Dette skyldes, at smagsstofferne er bundet i olier inde i kaffebønnen, der blev udviklet under ristningen. Når olierne udsættes for atmosfærens luft (ilt) begynder de at harske, nøjagtig som smør gør det. Og alle ved hvordan gammel, harsk smør smager. Ikke godt. 10 dage efter ristning har kaffen/kaffebønnerne mistet omkring 50% af deres aroma og smag og får mere og mere bismag af de harske olier. Endnu hurtigere går det, når vi begynder at kværne kaffebønnerne. Så kan det i værste tilfælde dreje sig om minutter, måske timer, før garvede smagerer kan smage iltningsprocessens resultat.<br>I Danmark er det faktisk tilladt at sælge ristet kaffe op til 2 år efter ristningen!<br>Derfor er det en helt ny oplevelse at smage rigtig friskristet kaffe. En oplevelse alle kaffedrikkere skal prøve.

Holdbarhed af rå kaffebønner
Rå kaffebønner kan, hvis de er opbevaret korrekt, holde sig i 2 år eller mere uden at miste aroma og smag. Dette skyldes at olierne i de rå bønner endnu ikke er frigivet.
Korrekt opbevaring af rå bønner over længere tid skal ske i en åndbar pose/dåse el.lign.

Kvalitet
Kvaliteten på rå kaffebønner er langt højere end på det blandingskaffe du køber i supermarkedet. En stor del af supermarkedskaffen er blandet op med billig Robusta fra Taiwan, der smager helt forfærdeligt. Det kompenserer de store kaffefirmaer for, ved at anvende specielle risteprofiler der skjuler den dårlige smag, samt ved at kombinere med andre bønner der, igen, skjuler smagen af den billige kaffe.

Hos kaffeagenterne.dk køber du kun single origin og single estate kaffe, d.v.s. kaffebønner der bliver dyrket ét sted og derfor ikke er blandet med andre typer. Samtidig kan man selv kontrollere de hele kaffebønner når man får dem. Det kan man ikke med supermarkedets.

Rigtig god fornøjelse med kafferistningen :-)

Risteprofiler

Risteprofiler er en måde at beskrive hvor meget kaffebønnerne er blevet ristet - bedømt på bønnernes farve. Ligeledes kan dette også bruges som angivelse af anbefalede ristninger ved rå kaffebønner.

Cinamon / Silver City
Helt lys ristning - som det fremgår af navnet minder farven meget om kanel og ristningen stoppes ved 1. pop.
Bevarer alle nuancer i de fineste bønner. Typisk ristning til stempelkande.

City
Lys ristning - ristningen stoppes kort efter 1. pops udløb. Bønnernes originale karaktér er stadig bevaret og anvendes mest til stempelkander.

City+
Mellemristning - ristningen stoppes mellem 1. og 2. pop. Bevarer en del af bønnens originale karaktér, men lidt mere sødmefyldt end city-ristningen, da en del af sukkeret i bønnerne er karamelliseret.
Typisk dansk ristning til kaffemaskine eller stempelkande.

Full City
Mørk ristning - ristningen stoppes lige før 2. pop. Det meste af bønnernes sukker er karamelliseret og giver sødere og mere chokolade-agtig smag.
God til både stempelkande, moccakande og espressomaskine.

Full City+
Meget mørk ristning - ristningen stoppes godt inde i 2. pop. Primært til espresso på grund af stor sødme og kraftigere eftersmag.
Til moccakande og espressomaskine.

Fransk
Ekstrem mørk ristning - ristningen stoppes ved enden af 2. pop. Næsten alle nuancer fra bønnen er brændt væk og alt sukker er omdannet til karamel-stoffer. Smager mørkt, brændt og bittert.
Bruges mest til Robusta-bønner og kun til espresso.

Sådan rister du i ovnen

Sådan rister du kaffe i egen ovn:

Først nogle generelle ord om hjemmeristningens kunst.

Rå kaffebønner indeholder ca. 12-15% vand som fordamper i de første minutter bønnerne ristes. Når dette er sket og kaffebønnernes temperatur stiger, "popper" de, lidt ligesom popcorn og bliver ca. dobbelt så store. Bønnerne skal som minimum ristes til de er poppet 1. gang.

Hvis bønnerne ristes længe nok, for eksempel til espresso, "popper" de 2. gang, dog ikke så kraftigt som 1. gang. Hvis man rister til 2. pop skal man være meget opmærksom, da ristningen sker meget hurtigt herefter med en del røgudvikling til følge. Røgen kommer fra olier i bønnernes skal og er helt normalt.

Som tommelfinger-regel kan man sige, at en ristning skal tage ca. 15 minutter. En kortere ristetid betyder mindre krop og dybde i kaffesmagen. Hvis bønnerne bliver færdige på kortere tid, varmer din ovn sikkert mere end du regner med og du skal muligvis skrue lidt ned for temperaturen ved næste ristning. Modsat hvis ristningen varer længere tid.

Eksperter kan mene en masse om hvordan kaffe skal behandles og specielt ristes, men i sidste ende er det forbrugeren og dermed dig der bestemmer hvad der smager godt. Derfor: forsøg dig frem og find den temperatur, tid m.m. der passer dig.

Husk på at følgende faktorer har indflydelse på hvor lang tid ristningen tager: bønnernes indhold af vand, luftens temperatur og luftfugtigheden.

Herunder ses vejledningen trin for trin:

1. Forvarm ovnen til 225 ºC. Brug evetuelt et digital termometer hvis du ikke er sikker på din ovns præcision. Brug IKKE varmluft, da kaffebønnernes avner (skaller) kan blæses rundt i ovnen og måske sætte sig i ventilatoren.

2. Fordel bønnerne på en bageplade i ét lag. Brug ikke olie eller bagepapir! Der kan være ca. 225 gram rå kaffebønner på en almindelig bageplade.

3. Sæt bagepladen på ovnens midterste rille.

4. Hold øje med bønnerne og lyt efter det 1. pop. Undgå at åbne ovnen for mange gange, da dette forlænger ristetiden. Efter 1. pop dannes der også en del røg, hvilket er helt normalt (tænd emhætten!).

5. Når du synes kaffebønnerne er færdige, tager du dem ud af ovnen. Hæld dem eventuelt over på en kold bageplade og sæt dem i vindueskarmen eller andet sted til hurtig afkøling.

Agnerne, der ligger sammen med bønnerne, kan pustes væk, men de skader hverken smagen eller din kaffekværn.

6. Hæld de afkølede bønner i en ventileret pose eller ventileret dåse. Bønnerne udvikler CO2 det første døgn efter ristningen og de må derfor ikke hældes i en lufttæt beholder. På den anden side mister de hurtigt aroma og smag hvis de har kontakt til luft, fordi ilten i luften harsker den olie der giver smag i bønnerne.

Derfor er de ventilerede poser/dåser perfekte til opbevaring det første døgn, da de tillader CO2 at komme ud, men ikke luft at komme ind.(kan købes hos os).

Se nogle af anmeldelserne her.
Leveret af