Sådan forlænger du smag og holdbarhed på din kaffe

 

Mange er ikke klar over, hvor meget det kan betyde at opbevare sin kaffe forkert.

Der er nemlig flere faktorer der spiller ind i forhold til opbevaring, som kan forkorte holdbarheden på din kaffe – og det vil vi naturligvis gerne undgå.

Skal kaffe opbevares i køleskabet? 

Nej!

Måske har du også hørt skrønen om, at kaffe holder sig længere, hvis du opbevarer det i køleskabet eller fryseren. 

Hvis du har, er du langt fra den eneste. Det er dog ikke måden at opbevare kaffe på.

Opbevarer du din kaffe i fryseren eller i køleskabet, kan der nemlig skabes kondens i kaffeposen når den sættes fra det varme køkken og ind i kulden. 

Kondensen kan skabe fugt i kaffen, og ilten i fugten, er ganske enkelt det der harsker olien i kaffen og derved forkorter den gode smag. 

 

Den største synder, i forhold til at forkorte holdbarheden på din kaffe, er ganske enkelt ilt. Ikke kun når der er risiko for fugt i posen, men også i forhold til den generelle opbevaring af kaffe i bøtter og poser.

Udsætter du dine ristede kaffebønner, hvad enten de er malet eller ej, for ilt, så harskes olien i bønnerne. Harsk olie smager direkte grimt og giver en dårlig bismag til din ellers friskbryggede og velduftende kaffe.

Det er derfor vigtigt, at du ikke unødvendigt udsætter dine kaffebønner for ilt.

Den absolut bedste måde at opbevare ristet kaffe på, er i en lufttæt beholder med ventil. Med en ventil i beholderen kan der komme CO2 ud af beholderen, men der kan ikke komme ilt ind i beholderen, for at harske olien. 

Et alternativ til en lufttæt beholder med ventil, er papirsposer med ventil og zip-lukning. De har stort set samme effekt – kuldioxiden kan komme ud, men ilten kan ikke komme ind.

Ventilposer kan fås både med og uden zip-genluk, og selvom poserne med genluk er at foretrække i forhold til lufttætheden, så er en pose med ventil også ganske udmærket.
Langt de fleste opbevarer nemlig kaffen i en helt almindelig kaffepose i skabet, og det er der ikke noget galt i, hvis du er forholdsvis hurtig til at drikke din kaffe. Bruger du mere end tre uger på at drikke posens indhold, bør du overveje at opbevare kaffen helt korrekt, så den gode kaffesmag holder længere.

Der er dog forskel på opbevaringen af ristet kaffe og rå (grønne) kaffebønner.

Rå kaffebønner er nemlig ikke nær så vanskelige, de kan blot opbevares i et tørt skab, hvor der ikke er for varmt eller fugtigt. Her er et almindeligt køkkenskab eller et viktualierum ganske fint til formålet. Vær dog opmærksom på, at bønnerne kan optage smag fra stærktlugtende varer i nærheden. Fx te og krydderier.

For at undgå uønskede bismage er det derfor ligesom med ristet kaffe, optimalt at opbevare de rå kaffebønner i lufttætte beholdere. Ilten spiller dog ikke den store rolle i forhold til opbevaring af rå bønner, og derfor kan de også sagtens ligge i en pose, kaffesæk eller lignende. Lufttæt opbevaring er ganske enkelt for at undgå, at bønnerne optager andre smage der kan påvirke den smagsprofil du ellers havde forventet af kaffen.