Robustakaffe - Kan det overhovedet drikkes?
Robustakaffe vs. Arabicakaffe
Robustakaffe.. Måske har du hørt om det før ud fra rygter om den frygtelige smag... Så hvorfor sælges Robustakaffe egentlig? Tro det eller ej, men der er faktisk fordele ved Robustakaffe. Herunder kan du læse om fordelene, men også om de berygtede ulemper.
Hvad er forskellen på Robusta og Arabicakaffe?
Robusta og Arabica bønner er de to mest kendte kaffesorter i verden. Arabicabønnen er den mest anerkendte af de to, blandt andet fordi smagen er sødere og renere med frugtige og florale noter, mens Robustabønner har en mere bitter og jordagtig smag.
Den helt store forskel findes dog i koffeinindholdet i bønnerne. Robustakaffe indeholder dobbelt så meget koffein som Arabicakaffe.
Hvorfor er Arabicakaffe dyrere end Robustakaffe?
Arabicakaffe er mere besværlig både at dyrke og høste, end Robustakaffe er.
Et kaffetræ der gror Arabicabønner kræver den helt perfekte mængde af sol, vand og skygge. Kaffetræerne må ikke dyrkes for højt oppe, de må ikke vokse for hurtigt og de må ikke få for meget skygge, men heller ikke for meget sol.
Et kaffetræ der gror Robustabønner kan som udgangspunkt give en god høst, uanset vind og vejr. Da koffein er en naturlig gift for svampe og insekter, er det høje koffeinindhold i Robusta også med til at beskytte bønnerne.
Arabicakaffe er derfor dyrere end Robustakaffe, da kvaliteten er højere og kaffen er sværere at dyrke.
Hvad bruges Robustabønner til?
Robustakaffe bruges i vid udstrækning i kaffeblends, hvor man blander sine Robustabønner med de sødere Arabicabønner. Blandingsforholdet er en smagssag, og afhænger af, hvordan man foretrækker smagen af sin kaffe.
Det billige konsumkaffe du kan købe i de fleste supermarkeder, er hovedsagelig lavet af Robustakaffe, for at sænke prisen på kaffen. Det samme er gældende for instantkaffe.
Er der fordele ved Robustakaffe?
Med Robustakaffe får du mere crema i din espressokaffe. Det skyldes det høje indhold af olier i bønnerne. Som tidligere nævnt er der også mere koffein i Robusta, der kan være med til at øge energiniveau, fokus og koncentration. Vær dog opmærksom på, at for meget koffein kan være hårdt for maven.
I mælkedrikke lavet på Robusta, får du en kaffe med mere kant og “go” i.
Robusta - kan det overhovedet drikkes?
Robustabønner har alle dage haft et dårligt ry, i hvert fald hvad angår smagen af bønnerne. Alligevel bruges bønnerne i vid udstrækning verden over, hovedsageligt fordi de er billige, i forhold til Arabicabønner.
Robustakaffe har ikke samme søde og florale smag som Arabicabønner, men til gengæld er der mere koffein i kaffen, og kaffen er langt nemmere at dyrke for kaffefarmerne. Bruger du en ordentlig kvalitets Robusta og samtidig bruger den rigtigt, så kan den give en god kant og et godt spark til din kaffe.
FAQ om Robustakaffe
Er Robustakaffe sikker at drikke?
Generelt er Robustakaffe sikker at drikke, men høje niveauer af koffein kan forårsage bivirkninger for nogle mennesker, såsom søvnløshed, hovedpine og øget hjertefrekvens.
Hvor gror Robustakaffe?
Robustakaffe gror hovedsageligt i Afrika, Brasilien og Sydøst Asien og kommer oprindeligt fra Uganda. Vietnam er i dag det land, hvor der dyrkes mest Robustakaffe.
Hvor højt er koffeinindholdet i Robustakaffe?
Robustabønner indeholder typisk mellem 2,7% til 4% koffein, hvilket er dobbelt så meget, som i Arabicabønner.
Hvordan ristes Robustakaffe?
For at få det bedste ud af sine Robustabønner skal bønnerne ristes ved en høj temperatur, i kortere tid end Arabicabønner. Det får den bedste smag frem i bønnerne og det højeste koffeinindhold. Derudover er det en smagssag, om du ønsker mørkere kaffe til espresso eller lysere kaffe til filterkaffe.
Hvilken bryggemetode er bedst til Robustakaffe?
Robusta bønner egner sig bedst til espressobrygning, da deres høje koffeinindhold og bitre smag kommer til sin ret i en kraftig espresso. Robusta-bønner kan bidrage til at give en fyldig og cremet smag til espressoen. Hjemmebaristaen med udstyr til at brygge espressokaffe, vil få det bedste resultat med Robustabønner.
Bruges bønnerne til fx filterkaffe eller stempelkandekaffe, anbefales det, at blande dem med Arabicabønner for at mildne smagen.