Det skal du vide om koffeinen i din kaffe

koff 3

Har du også altid tænkt over, hvordan koffein påvirker kroppen? Hvor meget koffein der er i din kaffe og om det egentlig er skadeligt? Så læs med herunder og bliv klogere på både fordele og ulemper ved koffein i kaffe.

Koffein i kaffe

Hvordan påvirker koffein kroppen?

Koffein er en naturligt forekommende kemisk forbindelse, der findes i over 60 forskellige planter, herunder kaffe, te og kakao. Det er et centralstimulerende middel, der virker ved at hæmme enzymet phosphodiesterase i hjernen, hvilket øger niveauet af signalstoffet adenosin og dermed øger aktiviteten i hjernen.

Koffein har mange positive effekter, herunder øget vågenhed, øget opmærksomhed, øget præstationsevne og øget mental klarhed. Det kan også øge fedtforbrændingen og reducere risikoen for visse kroniske sygdomme.

Hvor meget koffein er der i en kop kaffe?

Mængden af koffein i kaffe varierer afhængigt af flere faktorer. Blandt andet kaffesorten, bryggemetoden og størrelsen på din kaffekop. Generelt indeholder en kop kaffe mellem 95 og 200 mg koffein, med en gennemsnitlig mængde på omkring 95 mg for en kop filterkaffe og omkring 65 mg for espressokaffe. 

Uanset om du drikker filter eller espressokaffe spiller de øvrige faktorer som fx kaffesorten, stadig en rolle for mængden af koffein i en kop kaffe. Indholdet i en espressokaffe kan derfor være noget højere end 65 mg, alt efter hvilken kaffesort der bruges. 

Hvordan påvirker bryggemetoden koffeinindholdet i kaffe?

Forskellige bryggemetoder giver forskellige mængder koffein i kaffen. For eksempel, er koffeinindholdet i en kop stempelkandekaffe generelt højere end i en kop espressokaffe, fordi kaffebønnerne i stempelkanden er i kontakt med vandet i længere tid. Instant kaffe har generelt mindre koffein end filter eller espressokaffe.

Kan koffein være skadeligt?

Det anbefales at man kun indtager op til 400 mg koffein om dagen, hvilket svarer til ca 4 kopper kaffe, afhængigt af bryggemetode og kaffesort. Personer med visse sundhedsproblemer, kan være mere følsomme over for koffein og bør derfor indtage mindre. Det er altid vigtigt at være opmærksom på din egen personlige tolerance og tilpasse din koffeinindtagelse derefter.

Kaffe - en god kilde til koffein

Kaffe er en af ​​de mest populære kilder til koffein i verden, og det er ikke uden grund. For ikke nok med at du får en god mængde koffein fra kaffe der er med til at øge din mentale klarhed, så smager det også fantastisk godt.

Koffeinindholdet afhænger dog af forskellige faktorer og du har derfor mulighed for at vælge den kaffe der passer bedst til dit eget personlige behov og ønske for, hvor meget koffein du ønsker i din hverdag. Nogle tåler mindre koffein end andre, og her er koffeinfri kaffe guld værd for kaffeelskere. Husk altid at lytte til kroppens signaler - kaffe skal være en glæde at drikke. 

FAQ blog

FAQ om koffein i kaffe

Kan jeg få for meget koffein fra kaffe?

For meget koffein kan hos nogle forårsage bivirkninger som søvnløshed, højt blodtryk og nervøsitet. Hvis du er sensitiv overfor koffein kan det også påvirke dit fordøjelsessystem og give forstoppelse eller ondt i maven. 

Hvordan kan jeg mindske mængden af koffein i min kaffe?

Du kan reducere mængden af koffein i din kaffe ved at bruge færre kaffebønner eller ved at bruge koffeinfri kaffe. Du kan også drikke kaffe med et lavere koffeinindhold, såsom kaffe lavet fra Arabica-bønner i stedet for Robusta-bønner. Langt det meste kaffe du kan købe i supermarkeder er hovedsageligt lavet af Robusta-bønner og indeholder derfor mere koffein.

Hvordan kan jeg maksimere mængden af koffein i min kaffe?

  • Du kan blandt andet vælge Robusta-kaffebønner: Disse bønner indeholder generelt mere koffein end Arabica-bønner, så ved at vælge Robusta-bønner kan du øge koffeinindholdet i din kaffe. De mest koffeinholdige espressokaffer du kan finde på hjemmesiden her Agentens Stakeout og Latte Crema Espresso.

  • Derudover har vi en ren Robustakaffe - Indien Monsooned Robusta, som du kan bruge i dine kaffeblends.
  • Bryg med en metode, der udtrækker mere koffein: Da mængden af koffein blandt andet afhænger af den tid kaffen er i kontakt med vandet, er stempelkande fx den bryggemetode, hvor du får mest koffein i kaffen.

  • Brug flere kaffebønner: Jo flere kaffebønner du bruger, jo højere vil koffeinindholdet være i din kaffe. 

Kan jeg blive afhængig af koffein fra kaffe?

Koffein er et centralstimulerende middel og kan forårsage afhængighed hos nogle mennesker, hvis det bruges i store mængder over en længere periode.

Hvordan påvirker koffein min søvn?

Koffein kan påvirke din søvn ved at forsinke din søvncyklus og gøre det svært at falde i søvn. Det er derfor anbefalet, ikke at indtage koffein sent på dagen, for at undgå søvnproblemer. Man kan også vælge at skifte til en koffeinfri kaffe senere på dagen, for ikke at rode ved søvnrytmen. 

Kan jeg stadig drikke kaffe, hvis jeg er gravid eller ammer?

Det er generelt anbefalet at begrænse koffeinindtaget under graviditet og amning, hvorfor det anbefales at indtage mindre end 200 mg koffein om dagen, hvilket svarer til cirka 2 kopper kaffe. Det er altid vigtigt at rådføre sig med egen læge for personlig rådgivning.

Hvordan fjernes koffein fra kaffebønner?

Der er flere forskellige måder at fjerne koffeinen fra kaffebønner. Den mest anvendte metode, er at trække koffeinen ud af bønnerne ved hjælp af vand. Her placeres bønnerne i store vandkar og ligger her i indtil koffeinen er trukket ud af bønnerne. Derefter filtreres vandet og kaffebønnerne tørres. 

Man kan også fjerne koffeinen ved brug af CO2 metoden. Her presses og varmes CO2 til en grad hvor det bliver til en blanding af gas og væske. Når kaffebønnerne kommer i kontakt med CO2’en i denne tilstand, trækkes koffeinen ind i CO2 væsken. CO2 metoden er anset for at være en grønnere måde, at udtrække koffein på, men det er også en dyr og teknisk tung metode.  

Hvordan påvirker det kaffen, at koffeinen fjernes?

Når koffeinen udvandes fra kaffebønnerne, fjernes nogle af de sarte aromaer, som blomsternoter, sammen med koffeinen. Det er en af årsagerne til, at mange ikke bryder sig om koffeinfri kaffe. Til gengæld, giver koffein en bitter smag til kaffe, så uden koffein i kaffe kan kaffebønnerne ristes mørkere uden de bliver bitre og det er også nemmere at få de søde aromaer frem i bønnerne. Koffeinfri kaffe kan derfor smage rigtig godt, hvis det ristes rigtigt, med respekt for bønnen.  

Her på siden kan du både finde koffeinfri espressokaffe, almindelig mellemristet kaffe, kaffekapsler og ICED espresso iskaffe. Se alle vores koffeinfrie produkter her --> Koffeinfri

koffeinfriiii