Rå kaffebønner
Hvad er grønne kaffebønner?
De fleste mennesker kender nok den karakteristiske brune farve fra hele kaffebønner, men faktisk er grønne kaffebønner den helt friske variant, inden de bliver ristet.
De grønne kaffebønner kommer fra kaffetræet, der typisk gror i det varme klima omkring ækvator. Kaffetræet får nogle røde bær, der kan minde lidt om kirsebær, både på farven, men også fordi de har en lignende kerne i midten. Det er denne lille kerne, der udgør en kaffebønne. Først fjernes frugtkødet fra kernen og herefter bliver den lille kerne tørret. Når kernen er helt tør, har vi det, vi kender som grønne kaffebønner.
Find din næste fuld- eller semiautomatiske espressomaskine hos Kaffeagenterne.
Når der er tale om grønne kaffebønner, har disse en langt længere holdbarhed, end når bønnerne først er blevet ristet. Ristningen er nemlig bl.a. med til at frigive olien i de grønne kaffebønner, hvilket er med til at give smagen. I takt med at ristede bønner får lov til at ligge, mister de deres smag, og denne proces går endnu hurtigere, hvis kaffen først er blevet malet. Ønsker du helt frisk kaffe, kan du derfor med fordel riste dine egne grønne kaffebønner selv. Det er en hyggelig proces, og du kan forsøge dig med flere smagsgivere og ristningsgrader.
Vær opmærksom på, at alle grønne kaffebønner skal ristes inden brug. Der er tale om rå kaffebønner, når de er grønne, og det er derfor nødvendigt at riste dem for at kunne opnå den karakteristiske og lækre smagsoplevelse, der følger med kaffe.
Gå på opdagelse i vores store udvalg af grønne kaffebønner
Hos Kaffeagenterne finder du et bredt sortiment af grønne kaffebønner. Ristningen af bønnerne er med til at give smag, men meget af smagen sidder også i selve bønnen. Det betyder, at der er stor smagsforskel i vores rå kaffebønner. Du finder naturligvis en beskrivelse af smagen under hver enkelte grønne kaffebønne her på siden.
Vores grønne kaffebønner hentes fra mange steder i verden. Du finder bl.a. grønne kaffebønner fra:
- Mexico
- Nicaragua
- Peru
- Kenya
- Indonesien
- Guatemala
- Honduras
- Etiopien
- Brasilien
- Colombia
Du finder også flere varianter af vores smagspakker med grønne kaffebønner. Du finder smagspakker med fokus på bl.a. Espresso blends, Afrika eller Sydamerika, men du kan også prøve en verdens pakke, der tager dig på en jordomrejse med de grønne kaffebønner.
Ligesom ved ristede bønner, byder de grønne kaffebønner på spændende smagsnoter. Du kan fx gå på opdagelse i smagen af vanilje, vin, blomster, chokolade, nødder, karamel, blommer, bær, krydderier og meget mere.
Grønne kaffebønner er den gode vej til altid friskristet kaffe
Når du vælger at købe grønne kaffebønner, har du altid mulighed for at have de friskeste kaffebønner til din kaffe derhjemme. Det kræver blot, at du selv rister dem. Det er vigtigt, at rå kaffebønner bliver ristet, for at den karakteristiske og skønne kaffeoplevelse kan opnås.
Grønne kaffebønner er for dig, der gerne selv vil eksperimentere med at riste bønnerne selv.
Der er mange fordele ved at riste de rå kaffebønner selv. Du har fx mulighed for selv at styre, hvor lys eller hvor mørk en ristning du ønsker, men det giver dig også mulighed for at afprøve flere risteprofiler til samme bønne.
Du kan også eksperimentere med ekstra smagsgivere såsom appelsin eller vanilje, hvis du ønsker at tilføje lidt ekstra unik smag til din kaffe.
Sådan rister du dine egne rå kaffebønner
Nedenfor finder du en guide til, hvordan du rister dine grønne kaffebønner i ovnen derhjemme. Ønsker du yderligere information, har vi lavet artiklen Hvordan rister man kaffebønner.
1) Forvarm ovnen til 225 °C. Du må ikke bruge varmluft, da ventilationen får skallerne til at blæse rundt i ovnen.
Fordel de grønne kaffebønner på bagepladen i et enkelt lag. Du bør hverken bruge olie eller bagepapir. De grønne kaffebønner kan sagtens ligge direkte på bagepladen.
2) Sæt pladen i ovnens midterste rille.
3) Hold jævnligt øje med de grønne kaffebønner, der med tiden bliver brune. Lyt efter bønnernes 1. pop og undgå at åbne ovnen for ofte. Der vil dannes røg efter det 1. pop, så det kan være en fordel at tænde emhætten forinden, så røgalarmen ikke går i gang.
4) Når de rå kaffebønner ikke længere er rå, men har fået den ønskede ristningsgrad, kan du tage dem ud af ovnen. Hæld bønnerne på en kold bageplade og sæt dem til hurtig afkøling, evt. i vindueskarmen. Du kan sagtens fjerne skallerne, men de påvirker ikke resultatet eller smagen.
5) De kolde kaffebønner hældes på en beholder, der giver mulighed for ventilation. Bønnerne afgiver nemlig CO2 i løbet af det første døgns tid og må derfor ikke kommes i en lufttæt beholder.
6) Efter et døgns tid kan kaffebønnerne hældes i en lufttæt beholder. Mal den ønskede kaffe, hver gang du brygger en ny kande eller kop kaffe, for at få den bedste smagsoplevelse.