Kaffeleksikon

Herunder er listet både danske og engelske kaffeudtryk:

1aaa: Højeste kaffekvalitet, hvilket beskriver størrelse, kvalitet, densitet og fugtindhold. 

A: Største bønne i Indien, generelt A størrelse af Arabica kaffebønner sammen med A, B, & C. 

AA: Største bønne i Kenya, Tanzania, og New Guinea, generelt A størrelse af Arabica kaffebønner sammen med A, B, & C. 

Afloat: Kaffen er på vej på skib. 

Aldred/Aged: Kaffe der er opbevaret i flere år under nøjagtigt kontrollerede forhold, for at mindske syren og fremhæve kroppen. Aldred kaffe har ligget længere end sidste høst eller moden kaffe. 

Altura: Betyder "højde" på spansk og beskriver Mexikansk kaffe som har groet højt eller groet på bjerg. 

American Roast: Mellembrun ristning. 

Alqueir: Beskriver en flydende volumen. I kaffeverdenen lig med 50 kg. 

Arabica: Coffea Arabica, den mest almindelige kultiverede kaffesort indenfor speciality coffee/kvalitetskaffe. 

Aroma: Duften der frembringes af ethvert stof. 

Arroba: Vægtbetegnelse i Central- og Sydamerika. Normalt 12,5 kilo. 

As is: Du køber det som det er - på dansk - som beset. 

Balance: Smagsbetegnelse i forbindelse med vin eller kaffe, hvilket betyder, at en enkelt smag ikke overdøver de andre. 

Bag: Normalt en lærredssæk med kaffe. I forskellige lande har den forskellig vægt. For eksempel: I Brasilien indeholder en sæk 60 kg. I Colombia 70 kg. I Angola indeholder den 80 kg. kaffebønner.

Bale: Andet udtryk for sæk. Omkring 80 kg., men afhænger af hvem der bruger udtrykket. 

Batch rister: Kafferister der rister på batchniveua, dvs. rister en given mængde kaffe pr. gang. 

Benefico: Spansk udtryk for farm/produktionsenhed der har rensnings-, vaskning-, tørrings- og sorteringsmaskiner. 

Black beans: Døde kaffebær der er faldet af træet. 1 defekt. 

Black jack kaffe: Kaffebønner der er blevet dårlige efter plukning eller forsendelse. 

Blend: En blanding af 2 eller flere forskellige typer kaffebønner. 

Body: Fornemmelsen af kaffens konsistens forbundet med smagen.

Bourbon: Kaffebønner der kommer fra planter der ikke er blevet ændret med oprindelse i øen Bourbon. Coffea Arabica. 

Braca: Længdemål. 2 meter og 2 centimeter. 

Bright: Smagsbetegnelse for syre. 

Broken: Knækkede kaffebønner. 

Brokers: Enhver der får kommision involveret i handel. 

Bullhead: En ekstra stor kaffebønne. Sommetider et peaberry der ikke er groet helt sammen. 

Bundles: Et andet udtryk for bale

CC, C/C: Current crop (denne høst). 

C&F: Prisen for kaffen inklusiv fragt. 

Cafe beneficiado: Kaffebærret uden kernerne (bønnerne).

Cafe bonifieur: Omhyggeligt rensede og polerede kaffebønner. 

Cafe de panno: Kaffe plukket i stof. Kaffen plukkes meget forsigtigt med stof placeret på jordet således jord m.m. ikke kommer med hvis kaffen tabes.

Cafe despolpado: Vasket kaffe.

Cafe em casca: Coffee in parchment. 

Cafe em ceraja: Kaffe som rødt bær.

Cafe en parche: Coffee in the parchment. 

Cafe habitant: Kaffe der ikke er poleret.

Cafeate: Kaffe med mælk. 

Cafetal: En plantage med kaffetræer.

Caffeeol, Caffeol, Coffeol: En flygtig aroma der dannes under ristning. Essencen af kaffe, kaffe oiler. 

Cargo sække: Sække afleveret til båden, senderen, modtageren m.m.

Caracol: Andet ord for Peaberry - én stor rund kaffebønne pr. kaffebær. 

Cargo slacks: Sække med kaffe der er åbnet under transport pga. huller m.m. 

Caturra: En nyligt opfundet undervarient af Coffea Arabica som er mere modstandsdygtig overfor sygdomme.

Cherry: Kaffen som bær.

Chicory: Et fyldstof i kommerciel kaffe der kommer fra planten cichorium intybus. 

CIF: Prisen for kaffen inklusiv forsikring og fragt. 

Cinnamon Roast: Et udtryk for en lys ristet kaffe.

City Roast: Et udtryk for en mellemristet kaffe.

Coffee fruit: Kaffebærret med kernerne (bønnerne).

Coffee grade: Kvaliteten af kaffen.

Coffeol: Essencen af kaffe, kaffe oiler.

Cold Water Method: En måde at brygge kaffe på med brug af koldt vand istedet for varmt.

Commerciel coffee: Hentyder til kommerciel konsumkaffe der er ristet og kværnet. Brugt nogle steder til at kende forskel på hvilken kaffe de lokale må drikke og den kaffe der eksporteres.

Commissario: Tidligere brugt udtryk om kaffehandleren ved havnene, der købte kaffen hos bønderne, opbevarede den og solgte den videre (evt. via kommision) til en exportør.

Complexity: Smagsbegreb der beskriver skiftet i fornemmelse for f.eks. dybde. 

Continous Roaster: kafferister der kan rister i én køre modsat en batch rister.

Conto: Valutabegreb der svarer til 1.000 cruzeiros.

Contract: Kaffekontrakt normalt på 15 ton (250 sække).

Cortado: Består af 50% espresso og 50% steamet mælk. Serveret så espressoens crema stadig ligger på toppen af drikken.

Country damage: Forsikringsbegreb der dækker skader på kaffen fra producent til afsenderhavn.

Crema: Den lysebrune skum der dækker overfladen på en korrekt brygget espresso.

Cupping: Prøvesmagning af en del af en kaffelevering ved ristning, kværning og brygning. Kaffen bliver nippet med ske.

Dark French Roast: Ristning næsten kulsort i farve, lille krop og bittersød smag, en smule som brændt kul.

Dark Roast: Ristning hvor bønnerne netop er blevet sorte, men stadig med brunligt skær.

Decaffeinated: Kaffe der har fået fjernet koffeinen, eller blokeret den således den ikke forlader bønnerne ved brygning. En kemisk proces.

Decaffeination Process: Processen hvorved kaffe bliver gjort koffeinfri.

Demitasse: Fransk udtryk for en espresso i halv størrelse.

Doser: En doseringsmekanisme på visse kaffekværne, der doserer en enkelt portion kaffe.

Drip Method: Brygmetode der drypper varmt vand over bønnerne.

Dry fermenting: Ved tør-metode bliver kaffen fermenteret uden vand.

Dry Processed Coffee: Proces der fjerne skroget fra bærret efter bærrene er tørret. Betragtes normalt som overlegen fremfor den vaskede metode.

Dry roast: Ristning hvor der ikke bliver brugt vand til afkøling af bønnerne efter ristningen.

Earthiness: Smagsbegreb der beskriver kaffe der smager en smule skævt og en smule af jord.

En oro: Begreb for vasket kaffe hvor pergamino hinden er fjernet. Renset kaffe.

En parche: Begreb brugt for kaffe stadig med slimhinde og pergamino hinden.

Espresso: Brygmetode der presser vand ved højt tryk gennem den fintkværnede kaffen.

Estate Grown: Kaffe dyrket på en enkelt stor kaffefarm, modsat co-operativer. Normalt famileejet gennem generationer.

European Preparation/EP: Kvalitetsgrad hvor defekter er fjernet ved håndkraft.

Excelso: Kvalitetsgrad der inkluderer størrelse, kvalitet og defekter.

Extra: 2. bedste kvalitet af kaffe.

FAQFair Average Quality. Rimelig gennemsnits kvalitet.

Fazenda: Kaffeplantage.

Fazendero: Ejeren af en Fazenda. 

Fermentering: Proces hvor gær omdanner/fortærrer sukkerer i en substans.

Filter Metode: Kaffe brygget med filter . 

Finca: Kaffeplantage. 

Finquero: Ejeren af en Finca.

Finish: Eftersmag - smagen der bliver hængende efter smagen af kaffe.

Flat bean: En større kaffebønne uden den buede karaktér, generelt med mindre syre.

Fluid Bed Roaster: Rister der rister bønnerne ved at holde dem svævende v.h.a. varm luft.

FOBFree OBoard. Sælger transporterer kaffen ombord på transporten.

Forwarder: Agent der arrangere transport.

French Press: Stempelkande - brygger kaffen i kande og et stempel presser bønnerne til bunden.

French Roast: Ristning til bønnerne er sorte med en bittersøg smag, men ikke med smag af brændt kul. Har en smule olie på overfladen.

Full city roast: Mørkere end City Roast.

Futures: Kaffe til levering engang i fremtiden.

Gamey, Gaminess: Udtryk for skæv smag. Smager ikke rigtigt, men umuligt at forklare hvad det er.

GHBGood Hard Bean. 

Glazing: Overfladebehandling af kaffebønnerne for at bevare den naturlige smag.

Good Hard Bean: Kaffe der har vokset i over 900 meters højde. Udtrykket kan variere alt efter hvilket land kaffen kommer fra.

Grade: Kvalitetsgrad.

Green Coffee: Ikke ristede kaffebønner. Rå kaffebønner.

Groundy: Jordagtig smag.

Hacienda: Farm eller ranch.

Hard: Smagsbegreb. Kaffe med mindre mild smag. Normalt udtryk for "ikke så god".

Hard Bean: Det samme som Good Hard Bean, men mere universal og betyder en kaffebønne med høj densitet.

Harsh: Begreb der beskriver en skarp kaffesmag.

HBHard Bean. 

Hektar: Arealangivelse. 1 hektar=10.000 m2

HGHigh Grown. 

HGCHigh Grown Central. 

Hidey coffee, hidy coffee: Kaffe der dufter og smager af skind.

Hulling: Det sidste trin i processen ved vasket kaffe.

Husking: Rengøring af det tørrede bær.

Importer: Person eller firma der køber kaffe fra et producentland og sælger til ikke producerende land(e).

Italian Roast: Mørkere ristning end American.

Java: En Ø i Indonesien. I pricippet enhver kop kaffe.

Kompleksitet: Smagsbegreb der beskriver skiftet i fornemmelse for f.eks. dybde. 

Konsum kaffe: Dækker over kaffe der sælges i store detailkæder. Kaffen er normalt "spædet" op med store dele Robusta kaffe fra Vietnam eller andre fyldstoffer.

Koffein C8H10N4O2: Substans i kaffebønnen, i bladet, nogle te-blade, yerba mate og i cacao bønnen.

Koffeinfri: Kaffe der har fået fjernet koffeinen, eller blokeret den således den ikke forlader bønnerne ved brygning. En kemisk proces.

Koffein indhold: Cirka 1,5 gram i en kop kaffe.

Krop: Fornemmelsen af kaffens konsistens forbundet med smagen.

Lavando Fino: Bedste kaffekvalitet i Venezuela.

Laterals: Sidegrene, ofte horisontale.

Limu: Vasket kaffe med lavt syreindhold, typisk fra Ethiopien.

LGCLow Grown Central. 

Longberry harrar: Kaffetype fra Ethiopien. Bønnerne er længere end shortberries.

MAM: Synonym for Medelin, Armenien og Manizales Colombiansk kaffe der typisk sælges samlet.

Maragogip: Ekstremt stor og porøs kaffebønne.

Mazagran: Fransk navn for kaffedrik bestående af kold kaffe og danskvand.

Mbuni: Ikke vasket kaffe af dårlig kvalitet.

MCMethylene Chloride; Bruges til at fjerne koffein i kaffe.

Middle Eastern Coffee: Andet udtryk for Tyrkisk kaffe, hvor kaffen kværnes ekstremt fint og serveres i glas med bønner og vand.

Mild coffees: Kaffe fri for den skarpe smag.

Mocha: En lille irregulær bønne, olivenfarvet. Har en særlig syrlig karaktér. Normalt fra Mocha i Yemen.

Monsooned Coffee: Kaffe der, med vilje, udsættes for monsoon vindene i åbne haller for at fremhæve kroppen og reducere syren.

Musty: Smag der skyldes overophedning eller mangel på tørring af bønnerne.

New Crop: Friskhøstet kaffe.

Old Crop: Høst der har ligget i længere tid. generelt enhver høst ældre end en sæson. Afhængig af håndtering og opbevaring er det ikke nødvendigvis aldred kaffe.

Open Pot: Nok den ældste brygmetode. Kværnet kaffe hældes på en kande og varmt vand hældes over. Vand og bønner separeres ved at kaffen falder til bunds.

Parchment: Slimhinden i kaffebærret. Den ligger mellem frugtkødet og pergamino skindet.

PC, P/C: Past Crop; Ældre end en høst men stadig i parchment under opbevaring.

Peaberry: Én rund bønne per kaffebær, modsat normalt hvor to halve bønner ligger flade mod flade i bærret. Normalt med større krop til følge.

Pergamino: Pergamino kaffe er kaffe der er tørret efter fermentering og vaskning.

Plantation coffee: Pergamino kaffe.

Primo Lavado: Kvalitetsgrad smo inkluderer nogle af de bedste kaffebønner fra Mexico. Generelt udtryk fro kaffe af god kvalitet, men ikke specifik.

Primary market: Markedet i produktionslandet.

Pulping: Det første trin efter plukningen. fjernelse af den ydre skal på bærret.

PWPrime Washed. 

Pyrolyse: Kemisk nedbrydning af fedt og kulhydrater under ristning og omdannelse til olier der giver aroma og smag.

Quakers: Underudviklede kaffebønner.

Reis: Brazilianske penge.

Rich, Richness: Smagsbegreb der beskriver god krop og/eller syre.

Rio, Rio flavor: En tung and kraftig smagskarakteristik på kaffe groet i Rio distriktet i Brazilien.

Rioy, Rio-y: Generel Rio smag.

Robusta: Coffea canephora - normalt kaldet Robusta, kaffebønne med noget kraftigere, men ikke nødvendigvis god, smag end Arabica. God Robusta bliver ofte brugt i espresso blandinger (ca. 10% Robusta) da Robustaen giver bedre crema og mere "bid" i smagen. Robustaen giver flere bær end Arabica planten og er derfor billigere at producere.

Rubbery coffee: Smag af gummi.

SCStandard Central. 

SHBStrictly Hard Bean. 

SHGStrictly High Grown. 

SHGCStrictly High Grown Central. 

Ship samples: Kaffeprøver forud for forsendelsen.

Silver skin: En tynd papir-agtig overflade der dækker kaffebønnen.

Single Origin: Kaffe fra én kaffefarm eller område.

Sizing: Kvalitet der beskriver størrelserne på kaffebønnerne.

Skimmings: Den del af sækken der er blevet ødelagt af fugt. Den ødelagde portion bønner bliver fjernet. Kvalitetsbegreber som: "GS" for Good Skimmings, "MS" for Medium good Skimmings og "PS" for Poor Skimmings.

Slack: Sække der er revet hul på eller ikke helt fyldte.

Soft Bean: Kaffe dyrket ved lav højde. Generelt en mere porøs eller bønne med mindre densitet.

Sound coffee: Kaffe i særlig god stand.

Source: Oprindelsesstedet.

Specialty Coffee: Udtryk brugt til at differentiere mellem kommerciel konsumkaffe og mere individuel kaffe. Ristning i lille skala eller solgt af opdyrkeren.

Spot: Spot-markedet er hvor køberen faktisk køber sine bønner.

Steam Wand: En hane på de fleste espressomaskiner som producerer damp til mæleskumning.

Straight Coffee: Kaffe der ikke er blended. Fra ét land, én region eller én høst.

Style: Begreb der beskriver kaffebønnernes udseende.

Supremo: Den bedste grad af kaffe. 

Sweated coffee: Rå bønner der har fået damp-behandling der giver bønnerne en brunlig farve. Betragtes som aldring.

Syre, Syreindhold:PH værdi. I kaffe ligger den omkring 5. Den syrlige smag ved kaffe.

Sæk: Normalt en lærredssæk med kaffe. I forskellige lande har den forskellig vægt. For eksempel: I Brasilien indeholder en sæk 60 kg. I Colombia 70 kg. I Angola indeholder den 80 kg. kaffebønner.

Sødme: Kaffe uden skarphed. 

Tamper: Udstyr der bruges til en komprimmére kaffen i bryghåndtaget på espressomaskiner.

Tare: Vægten på sækken med kaffe.

Traviesa: 2. høst.

Triage: Ødelagte kaffebønner.

Turkish Coffee: Kaffe hvor kaffen kværnes ekstremt fint og serveres i glas med bønner og vand. Ikke filtreret.

Type: Prøve der repræsenterer den afsendte kaffe.

Tyrkisk kaffe: Kaffe hvor kaffen kværnes ekstremt fint og serveres i glas med bønner og vand. Ikke filtreret.

Unwashed coffee: Kaffebønner fremstillet efter tør-metoden.

UGQUsually Good Quality. 

Vintage Coffee: Begreb der bruges til at beskrive kaffe der er aldred med vilje til at opnå bedre smag.

Washed coffee: Kaffe fremstillet v.h.a. våd-metoden.

Wet Processed, Wet Method: Fjernelse af bønnerne fra bærrene mens bærrene stadg er friske.

Woody coffee: Kaffebønner der er ødelagte og har mistet deres kommercielle værdi.

Whole Bean: Kaffe der er ristet, men ikke kværnet.