Sådan forlænger du holdbarheden på din kaffe

Har du også hørt skrønen?

Skrønen om, at kaffe holder sig længere, hvis du opbevarer det i køleskabet eller fryseren? 

Hvis du har, er du langt fra den eneste. Det er dog ikke måden at opbevare kaffe på.

Opbevarer du din kaffe i fryseren eller i køleskabet, kan der nemlig skabes kondens i kaffeposen når den sættes fra det varme køkken og ind i kulden. Kondensen kan skabe fugt i kaffen, og ilten i fugten, er ganske enkelt det der harsker olien i kaffen og derved med tiden giver kaffen en negativ bismag. Langt de fleste opbevarer dog kaffen i en helt almindelig kaffepose i skabet og det er der ikke noget galt i, hvis du er hurtig til at drikke din kaffe. Bruger du mere end tre uger på at drikke posens indhold, bør du overveje at opbevare kaffen helt korrekt.

Så hvordan opbevares kaffe bedst? 

For at opbevare din friskristede kaffe så den holder smagen, dybden og nuancerne bedst muligt, kan du:

Opbevare kaffen i en lufttæt beholder med ventil.

Med en ventil i beholderen kan der nemlig komme CO2 ud af beholderen, mens der ikke kan komme ilt ind i beholderen for at harske olien.

Et alternativ til en lufttæt beholder, er papirsposer med ventil og zip-lukning eller en beholder af glas eller metal. Zip-poserne har næsten samme effekt som den lufttætte beholder med ventil og fås i forskellige størrelser, alt efter hvor meget kaffe du skal opbevare. 

Opbevare kaffen et mørkt sted

Sollys kan påvirke smagen af din kaffe negativt. Stil derfor posen i et skab eller i en skuffe hvor solen ikke står direkte på.

Opbevare kaffen væk fra fugt

Fugt kan gøre kaffebønnerne bløde og derved også ændre negativt på smagen. 

Rå kaffebønner opbevares kort fortalt bedst i et tørt, ikke varmt eller fugtigt skab, i en papirspose. Undgå derudover at stille de rå bønner ved siden af stærktlugtende varer - fx poser med te, da bønnerne kan risikere at optage smag derfra.  

Opbevarer du rå kaffebønner i plastbeholder eller andre lufttætte beholdere, skal du være ekstra opmærksom på fugtighed og varme i rummet. 

Den ideelle opbevaringstemperatur på kaffe ligger på mellem 10 og 20 grader. Kaffen skal derfor ikke opbevares i hverken køleskab eller fryser, men det skal heller ikke stå fremme på køkkenbordet i bagende sol. Stil din kaffepose eller kaffebeholder ind i et køkkenskab eller viktualierum og vær opmærksom på fugt og andre fødevarer i nærheden.

Hvordan kan jeg forlænge holdbarheden på min kaffe?

Der er flere faktorer der kan være med til at forlænge holdbarheden på din kaffe.

Blandt andet kan du:

  • Opbevare kaffen korrekt, som beskrevet ovenfor.
  • Vente med at åbne den originale kaffeemballage indtil du skal bruge kaffen.
  • Købe friskristet kaffe (noget kaffe peaker i smagen efter 1 uge, andet efter 2 uger - men undgå at købe kaffe der er mere end en måned gammel.)
  • Køb kun den mængde kaffe du kan nå at drikke inden smag og nuancer begynder at forsvinde, efter du har taget hul på posens indhold. Det tager generelt omkring 2-3 uger for malet kaffe og 4-5 uger for hele kaffebønner.
  • Købe hele kaffebønner og mal/kværn først bønnerne når du skal bruge dem. Friskmalet kaffe har en kortere holdbarhed end hele kaffebønner. Du kan bruge både manuelle eller automatiske kaffekværne - hvad end der passer til dit kaffebehov.

 

Hvad kan ødelægge kaffens gode smag?

Der er mange faktorer, der kan påvirke kaffens gode smag negativt, herunder:

  • Luft: Oxidation kan ødelægge kaffens aroma og smag, så det er vigtigt i forhold til smagen, at opbevare kaffe i en lufttæt beholder.
  • Lys: Kaffe er følsom overfor sollys, så det er vigtigt at opbevare kaffen et mørkt sted.
  • Fugt: Kaffe kan miste sin aroma og smag, hvis den bliver udsat for høj luftfugtighed.
  • Varme: Høje temperaturer kan også ødelægge kaffens aroma og smag.
  • Dufte: Kaffe kan absorbere andre fødevareres dufte, hvis den opbevares tæt på dem, det er derfor vigtigt at opbevare kaffe væk fra andre fødevarer med stærke dufte.
  • Gammel kaffe: Kaffe kan miste sin aroma og smag over tid, så det er vigtigt kun at købe den mængde kaffe, du forventer at bruge inden for de næste par uger.
  • Dårlig kaffe: Kaffe der er fremstillet af bønner af dårlig kvalitet eller skadede bønner, vil have en dårligere smag end kaffe lavet med friske, højkvalitets bønner.

 

Hvordan opbevarer kaffefarmere deres kaffebønner?

Kaffefarmere sælger sine kaffebønner som rå kaffebønner der først bliver ristet og gjort klar til brug, når de kommer ud til leverandører og andre købere. Selvom kaffebønnerne er rå, er det stadig vigtigt, at de opbevares korrekt. Der er ofte et varmt og fugtigt klima i kaffeproducerende lande, hvorfor kaffefarmere opbevarer deres rå kaffebønner efter strikse regler for at vedligeholde kvaliteten af bønnerne inden de eksporteres videre ud i verden.

Kaffebønnerne opbevares ofte i lufttætte containere der beskytter dem mod luft, lys og fugt. Samtidig udføres der kontrol af luftfugtigheden for at forhindre at bønnerne går i forfald eller råd. De rå kaffebønner opbevares også adskilt fra andre, stærktlugtende eksportvarer som fx krydderier, for at undgå uønsket bismag i kaffen. 

Kaffefarmere er stolte landmænd der regelmæssigt overvåger kvaliteten af deres kaffebønner for at sikre kvaliteten af deres håndværk. Når kaffen forlader kaffefarmene og ankommer til vores kafferisteri i Randers, er det op til os, som forhandler, at riste kaffen bedst muligt. Til sidst lander kaffen hjemme på dit køkkenbord, og det er her du med korrekt opbevaring og håndtering, selv kan være med til at forlænge holdbarheden og den gode kaffesmag.